BÖLÜM 8

1. Bu ortamda Yahuda Romalılar'ın ününü, onların askeri gücünü ve kendileriyle işbirliği yapanlara karşı iyi davrandıklarını duymuştu. Kendi­lerine başvuranlarla dostça ilişkiler kur­mak istiyorlardı,
2. çünkü onların bü­yük askeri gücü vardı. Romalılar'ın savaşları ve Galyalılar'a karşı yürek­lilikleri Yahuda'ya anlatıldı. Romalı­lar Galyalılar'ı yenip haraca bağla­mışlardı.
3. İspanya eyaletinde büyük etkinliklerde bulunmuş, gümüş ve al­tın madenlerini ele geçirmişlerdi.
4. Ka­rarlılıkları ve yüreklilikleriyle tüm ül­keye hakim olmuşlardı. Kendi ülkele­rinden çok uzak olmasına karşın, dün­yanın öbür ucundan gelip saldıran kral­lar eziliyorlardı ve sonları yıkım olu­yordu. Başkaları onlara her yıl haraç ödüyordu.
5. Filip, Kittim Kralı Perseus ve düşüncesizce onlarla savaşan baş­kaları yenilmişler ve onlara boyun eğ­mek zorunda kalmışlardı.
6. Öte yan­dan Asya Kralı Büyük Antiyokus on­lara saldırmak için yüz yirmi fil, atlı askerler, iki tekerlekli savaş arabaları ve çok büyük orduyla ilerlemiş, ama yenilmişti.
7. Onu canlı olarak ele ge­çirmişlerdi ve gerek kendisini gerekse haleflerini önemli ölçüde haraca bağ­lamışlardı. Ayrıca rehinelerin teslimi­ni
8. ve Hindistan ülkesinin, Medya'nın, Lidya'nın en güzel eyaletlerinin ken­dilerine verilmesini istemişler, bu top­rakları ondan alıp Kral Eumenes'e vermişlerdi.
9. Yahuda'ya başka şeyler de anlatıldı: Yunanlılar Romalılar'ı yok etmek için savaşa hazırlandıkları za­man,
10. Romalılar bunu öğrendi ve Yunanlılar'a karşı bir tek general gön­derdi. Yaptıkları savaşta Yunanlılar'a ağır kayıplar verdirip onların kadınla­rını ve çocuklarını tutsak aldılar, mal­larını yağma ettiler, ülkelerini ele ge­çirip kalelerini yıktılar ve onları bu­güne dek tutsak ettiler.
11. Romalılar'a karşı koyan tüm krallıkların ve ada­ların yok edilip tutsak alındığı Yahuda'ya bildirildi.
12. Ama Romalılar, dostlarına ve on­lara güvenenlere karşı sözlerini her zaman tutmuşlardı. Yakın veya uzak bir çok krala boyun eğdirmişlerdi ve Romalılar'ın adını duyan kişiler deh­şete kapılıyorlardı.
13. Romalılar'ın yar­dım ettiği kişi kesinlikle tahta çıkıyor­du. Oysa, Romalılar karar verince baş­ka biri de tahttan indiriliyordu. Romalılar'ın etkisi çok büyüktü.
14. Bu or­tamda, hiç bir Romalı taç giymemişti ya da saygınlığını arttırmak için soy­luluğa istek duymamıştı.
15. Romalılar bir senato oluşturmuşlardı. Orada üç yüz yirmi senatör her gün danışıyor, halkı ilgilendiren işlerin en uygun bi­çimde nasıl yürütüleceğini tartışıyor­lardı.
16. Bir tek kişi bir yıl süreyle devlet işlerinden sorumluydu, tüm im­paratorlukta tam yetkisi vardı ve herkes kıskançlık ya da çekememezlik ol­madan ona boyun eğiyordu.
17. Yahuda, Akkos ailesinden Yuhanna oğlu Eupolemus'u ve Elazar oğ­lu Yason'u seçip Roma'ya gönderdi. Onların görevi Romalılar'la bir dost­luk ve barış antlaşması yapmaktı.
18. Ro­malılar, Yunanlılar'ın İsrail'i tutsak ettiğini anlayınca onları tutsaklıktan kurtaracaklardı.
19. Ulaklar Roma'ya dek uzun bir yolculuk yaptılar ve res­mi önerileriyle senatoya çıktılar:
20. "Yahuda Makabe'yle erkek kardeş­leri Yahudi ulusu adına bizi size gön­derdi. Bir dostluk ve barış antlaşması imzalamak ve sizlerle birleşip dostla­rınız olmak istiyoruz."
21. Senatörler öneriyi olumlu karşıladılar.
22. Bronz levhalara aşağıdaki bildiriyi yazıp bu levhaları Yeruşalim'e gönderdiler. Ya­hudiler'in barış antlaşmasının bir bel­gesi olarak bu levhaları saklamasını istediler:
23. "Romalılar'la Yahudi ulusunun şansı gerek denizde gerekse karada son­suza dek açık olsun. Kılıç ya da düş­man onlardan uzak olsun!
24. Roma ya da egemenliğindeki müttefiklerinden biri savaşa girerse,
25. Yahudi ulusu Roma'nın müttefiki olarak harekete geçe­cek ve tüm içtenliğiyle gerektiği gibi davranacaktır.
26. Saldırgana tahıl, silah, para ya da gemi vermeyecektir. Roma­nın kararı budur ve Yahudiler hiç bir ödül beklemeden yükümlülüklerini ye­rine getirmelidirler.
27. Aynı biçimde, Yahudi ulusu savaşa katılırsa, Roma­lılar onu gerektiği gibi güçlü biçimde destekleyeceklerdir.
28. Saldırgana ta­hıl, silah, para ya da gemi verilmeyecektir. Roma'nın kararı budur ve yü­kümlülüklerini hiç bir koşula bağla­madan yerine getirecektir.
29. Romalılar'ın Yahudi ulusu için ileri sür­düğü koşullar şunlardır:
30. Bu antlaş­ma yürürlüğe girdiği zaman iki ta­raftan biri bazı şeyler eklemek ya da çı­karmak istiyorsa, bunu yapmakta öz­gürdür ve bu gibi değişiklikler her iki taraf için de geçerli olacaktır.
31. Kral Dimitrios'un Yahudiler'e verdiği zara­ra gelince, ona şunları yazdık: Dostu­muz ve müttefikimiz olan Yahudiler'i niçin ağır bir boyunduruk altına aldı­nız?
32. Size karşı bize yeniden başvu­rurlarsa onların haklarını savunacağız ve gerek denizde gerekse karada si­zinle savaşacağız."